marți, 31 martie 2009

Linia Timpului In Miscare [Interioara]

[material preluat pentru promovare din the zeitgeist movement]

Intenţionăm să refacem modul de a înţelege necesităţile fundamentale ale speciei şi mediul înconjurător prin promovarea celor mai recente descoperiri despre cine şi ce suntem cu adevărat, înţelegând că ştiinţa, natura şi tehnologia (mai mult ca religia, politica şi banii) sunt baza evoluţiei noastre structurale şi spirituale, nu doar ca indivizi ci şi ca civilizaţie. Ideile principale ale acestui mod de gândire se bazează pe observarea elementelor Spontane şi Simbiotice ale legilor naturii şi a modului în care, folosind aceste cunoştinte ca bază a instituţiilor personale şi sociale, viaţa pe pământ poate deveni un sistem care evoluează constant în bine, în care consecinţele sociale negative ca stratificarea socială, războiul, atitudinile partizane, elitismul sau delicvenţa se vor reduce constant şi, eventual, vor dispărea complet din spectrul comportamentelor umane.


Această ipoteză este, desigur, foarte greu de crezut pentru majoritatea oamenilor deoarece am fost condiţionaţi de societate să gândim că incorectitudinea, corupţia şi crima sunt inevitabile şi că vor fi întotdeauna oameni care vor să abuzeze, să rănească sau să profite de ceilalţi. Religia este cea mai mare promotoare a acestor idei deoarece mentalitatea "buni şi rai", "noi şi ei" susţine această falsă concepţie.

Realitatea este că trăim într-o societate care produce lipsuri, deficite. Consecinţa acestor lipsuri este că fiinţele umane trebuie să se comporte într-un mod egoist, mergând până la înşelăciune sau furt pentru a obţine ceea ce vor. Cercetările noastre au dus la concluzia că aceste lipsuri reprezintă una dintre cauzele fundamentale ale comportamentului uman aberant, provocând de asemenea, pe diverse căi, forme complexe de nevroză. Analiza statisticii a dependenţei de droguri, a delicvenţei şi a detenţiilor, arată că sărăcia şi condiţiile sociale precare formează o bună parte din viaţa celor care au astfel de comportamente.


Fiinţele umane nu sunt bune sau rele ... ele trăiesc, în permanenţa combinând experienţele de viaţă care le-au influenţat. Calitatea unei fiinţe umane (dacă se poate vorbi de aşa ceva) depinde în principal de educaţie şi deci, de sistemul de valori în care a fost crescută.


Acest simplu fapt a fost neglijat cu desăvârşire şi oamenii de azi cred în mod primitiv că lăcomia, competiţia şi corupţia sunt elemente definitorii ale comportamentului uman şi, în consecinţă, că avem nevoie de închisori, poliţie şi de o întreagă colecţie de metode de control pentru a contracara aceste tendinţe. Această opinie este falsă şi complet ilogică.


Este clar că, pentru a rezolva într-adevăr problema, trebuie să te ocupi de adevăratele ei cauze. Societatea actuală foloseşte moduri de corecţie antice, inumane şi ineficiente. Când un criminal în serie este prins, majoritatea oamenilor se agită cerând condamnarea la moarte a acelei persoane. Este anormal. O societate cu adevărat normală, care înţelege ce suntem şi modul în care sunt create sistemele noastre de valori, ar studia persoana respectivă pentru a determina care sunt motivele reale ale violenţelor sale. Ar folosi după aceea informaţiile obţinute pentru a cerceta modul în care, prin educaţie, astfel de comportamente pot fi evitate.


Este timpul să oprim ineficienţa. Este timpul să dezvoltăm o abordare sociala nouă, adaptată cunoştinţelor actuale. Din păcate, societatea rămâne în continuare bazată pe mentalităţi superstiţioase şi metode antice.


Este important să precizăm că nu există utopii sau rezolvări definitive. Toate dovezile demonstrează că schimbarea este continuă la toate nivelele. Acţiunile noastre însă, tind permanent să perpetueze sistemele sociale deja existente. La rândul lor, influenţele acestor sisteme sunt cele care, paradoxal, ne modeleaza percepţiile şi opiniile. În consecinţă, adevărata schimbare se va produce nu doar modificând propriile opinii şi decizii, ci şi schimbând în aceeaşi măsură structurile sociale care influenţează aceste opinii.


Sistemele politice elitiste sunt prea puţin afectate pe termen lung de metodele tradiţionale de protest sau activism politic. Trebuie să trecem dincolo de metodele standard de rebeliune şi să folosim un instrument mult mai puternic:

Vom înceta să mai susţinem sistemul, în acelaşi timp promovând constant pacea, unitatea şi compasiunea. Nu putem lupta cu sistemul. Ura, furia şi mentalitatea de război sunt false instrumente ale schimbării deoarece perpetuează aceleaşi metode corupte, folosite de la început de către sistemele politice existente pentru a păstra controlul.

The Distortion and Paralysis: - Deformarea şi Paralizia :

Când înţelegem că toate sistemele sunt într-o constantă evoluţie şi că avem relaţii simbiotice evidente şi profunde cu natura şi cu ceilalţi oameni, realizând că integritatea noastră este dependentă de integritatea restului societăţii, ne dăm seama că structurile sociale existente sunt anormale şi aberante şi că simpla lor existenţă este o cauză a instabilităţii sociale. De exemplu, sistemul monetar este considerat de multă vreme ca fiind o forţa pozitivă în societate datorită ipotezei că oferă progres şi stimulente materiale. În realitate, sistemul monetar a devenit un vehicul al divizării sociale şi al controlului totalitarist.


Este cea mai avansată formă de "Divide şi Stăpâneşte" fiind structurată în jurul ideilor că: (1) Trebuie să luptăm cu ceilalţi pentru a supravieţui, şi (2) Fără un stimulent material oamenii nu fac nimic util.


În ceea ce priveşte numărul 1 (trebuie să luptăm cu ceilalţi pentru a supravieţui), prezenţa acestei caracteristici, a competiţiei, în sistem garantează coruperea fiecărui nivel al societăţii, bazându-se pe "noi contra lor". Mulţi spun că piaţa liberă este benefică... dar coruptă în prezent de legi ineficiente, favoritism, salvarea companiilor de către stat, etc. Ei presupun că, dacă un capitalism pur ar fi lăsat să se dezvolte, totul ar fi în regulă. Este fals, deoarece lumea în care trăim, cu toată corupţia şi favoritismele ei, ESTE un rezultat al capitalismului. Nici o lege nu va reuşi să oprească vreodată traficul de informaţii confidenţiale, frauda, monopolul, exploatarea, poluarea, produsele cu degradare planificată sau altele asemenea... sunt rezultate inevitabile ale sistemelor bazate pe competiţie, deoarece acestea fac necesară folosirea celorlalţi pentru a obţine profit. Punct.


Trebuie să depăşim aceste idealuri opresive şi să ajungem la un sistem proiectat pentru a susţine fiinţele umane... nu a le forţa să lupte pentru supravieţuire. În ceea ce priveşte numărul 2, (fără un stimulent material oamenii nu fac nimic util) este o perspectivă tristă şi incredibil de negativă asupra fiinţelor umane în general. Să presupui că o persoană nu face nimic decăt dacă este motivată material, forţată, este absurd. Amintiţi-vă că nu ştiaţi ce înseamnă banii când eraţi copii. Vă jucaţi, eraţi curioşi şi făceaţi multe lucruri... de ce? Pentru ca aşa doreaţi. În sistemul în care trăim însă, acea curiozitate naturală şi auto-motivare este îndepărtată forţat, obligând oamenii să se conformeze, pentru a supravieţui, unui sistem de muncă specializat, compartimentat, unui rol aproape predefinit. Acest lucru produce adesea o revoltă naturală a persoanei, consecinţă a forţării, şi aşa ajungem la separarea "distracţiei" de "muncă". Susţinătorii sistemului monetar (care spun că acesta oferă stimulente) nu recunosc asta, considerând lenea ca definitorie pentru fiinţa umană. Într-o societate adevărată oamenii şi-ar dezvolta abilităţile naturale contribuind la dezvoltarea societăţii nu pentru că sunt plătiţi pentru asta ci pentru că, la un nivel superior, realizează că ajutând societatea se ajută de fapt şi pe ei înşişi. Acest tip de gândire sperăm să-l promovăm. Răsplata obţinută pentru contribuţia adusă societăţii este prosperitatea acelei societăţi... care, în schimb, susţine propria prosperitate.


Privind lucrurile în ansamblu, este important să înţelegem că lumea este în prezent condusă, în mod clar, de un mic grup de oameni aflaţi în funcţii de conducere ale instituţiilor dominante în societate - afaceri şi finanţe. Structurile guvernamentale funcţionează în strânsă legătură cu societăţile comerciale şi băncile. Forţa vitală fiind banii care reprezintă de fapt o iluzie, inutilă societăţii actuale, folosită pentru a manipula şi organiza societatea după principii care produc inevitabil elitism, crimă, război şi stratificare socială.


În acest timp individul este educat că a fi "corect" este sursa valorii unei fiinţe umane. Această corectitudine este definită de valorile predominante în societate. Ca atare, cei care acceptă şi susţin aceste valori sunt consideraţi normali, iar ceilalţi sunt consideraţi anormali sau chiar subversivi. Fie că este vorba despre dogmele şi tradiţiile unei anumite societăţi, sau despre acceptarea unei religii, baza este aceeaşi: materialismul intelectual.


Când înţelegem că părerile noastre şi întreaga cunoaştere evoluează continuu, realizăm că orice sistem de idei care susţine că ştie ceva, fără a permite dezbateri, este greşit. Religia, bazata pe credinţă, este campioana acestei deformări pretinzând că ştie ceva indiscutabil despre originile complexe şi greu de descifrat ale speciei umane, lucru imposibil într-un univers în continuă schimbare.

Acestea fiind spuse, se poate deduce că, la fel de periculoşi ca structurile politice actuale, sunt oamenii convinşi să accepte necondiţionat credinţele statice promovate de aceste sisteme... devenind "Gardieni voluntari ai Status Quo-ului", ai situaţiei existente. Acest lucru se aplică oricărui sistem, dar în special celor politice, financiare şi religioase. Odată ce identităţile persoanelor adoptă doctrinele unei ţări, religii sau afaceri, adesea devine foarte dificil pentru aceste persoane să se schimbe, deoarece ideologiile ce le-au fost impuse sunt acum parte a identităţii lor.


Ca urmare, ei perpetuează doctrinele instituţiei pentru a-şi menţine integritatea personală, aşa cum o vad ei.


Trebuie să întrerupem acest ciclu deoarece ne paralizează evoluţia nu doar ca indivizi, ci şi ca societate.

The Truth and Transition - Adevărul şi Tranziţia

Când înţelegem că integritatea personală este direct legată de integritatea planetei, a vieţii în general, a tuturor oamenilor, drumul care trebuie urmat devine evident. Dacă înţelegem că ştiinţa, tehnologia, creativitatea umană în general este cea care creează progres, vom putea realiza că adevăratele noastre priorităţi ar trebui să fie evoluţia personală şi socială. Odată înţelese aceste idei vom observa că religia, politica si banii / sistemul de munca bazat pe competiţie sunt moduri învechite de funcţionare socială care trebuie modernizate şi depăşite. Noi propunem un sistem social care funcţionează fără bani sau politică, care permite superstiţiilor să se auto-elimine prin educaţie. Nimeni nu are dreptul să spună altcuiva ce să creadă deoarece nimeni nu este atotcunoscător. Totuşi, dacă observăm procesele naturale ale vieţii, vom învăţa să trăim în armonie cu natura, şi calea noastră va deveni mai clară.


De exemplu, mulţi oameni sunt îngrijoraţi de creşterea populaţiei planetei, indivizi despotici ca Henry Kissinger comentând îngrijorător că ar fi necesară o "reducere". Este, desigur, înfricoşător. Întrebarea rămâne: Este creşterea populaţiei atât de rea? Răspunsul este că, ştiinţific vorbind, Pământul poate întreţine cu mult mai mulţi oameni dacă este nevoie, odată ce folosim tehnologia avansată. 70% din planetă este acoperită de apă şi oraşele pe mare (unul din multele proiecte ale lui Jaque Fresco) reprezintă următorul pas. În acelaşi timp, oamenii vor fi educaţi în legătură cu efectele intereselor lor reproductive şi creşterea populaţiei se va reduce în mod natural pe măsură ce oamenii vor înţelege relaţiile lor cu planeta şi capacitatea ei de susţinere.


De fapt, singurul "guvern" adevărat care poate exista este Pământul şi resursele sale. Începând de la acestea se pot evalua toate posibilităţile. Acesta este motivul pentru care este necesară o unificare intelectuală a tuturor ţărilor, cea mai importantă informaţie pe care am putea-o obţine fiind o estimare completă, detaliată a resurselor acestei planete. La fel cum estimăm resursele unui hectar de pământ pentru a decide ce se poate cultiva pe el, trebuie să facem şi cu planeta pentru a optimiza ceea ce putem realiza ca specie, din punct de vedere al resurselor.


Desigur, cei care vor evalua ideile de mai sus vor întreba: "Cum putem face toate acestea având în vedere sistemul denaturat de valori existent în prezent? Cum putem realiza o asemenea transformare sau tranziţie?". Este, desigur, cea mai dificilă întrebare. Răspunsul: trebuie să începem undeva. Sunt multe lucruri realizabile de o singură persoană sau comunitate pentru a transforma această viziune în realitate. Cel mai important pas este educaţia.


15 Martie 2009 (sau ZiuaZ cum a fost numită în 2008), va fi o zi de acţiune la nivel mondial pentru a extinde conştientizarea acestei direcţii sociale. Speranţa noastră este să avem întâlniri regionale în cât mai multe oraşe, regiuni şi ţări posibile. Aici, la thezeitgeistmovement.com, vom furniza materiale în cate limbi putem, ajutând pe cât posibil fiecare subgrup. Nu vom cere niciodată bani. Suntem aici pentru a ajuta, pentru că înţelegem un adevăr central, pierdut de foarte, foarte mult timp:

Cu cât dai mai mult - cu atât primeşti mai mult.


Vă mulţumim pentru ajutor.

4 comentarii:

  1. cum se impaca zeitgeistismul cu mumbo jumbo-ul asta de alchimie, horoscoape etc?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragut blogul! O sa imi fac timp sa trec peste toata informatia! Eu pe al meu nu am oferit cine stie ce:(, dar o sa vina si acel moment!...sper ... momentan astept:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihai. Salve!
    Pai sa vedem cum se impaca...intii in mintea mea.
    Consider ca mumbo -jumbo tre sa fie ceva joc. Prefer jocul decit seriozitatea care da dovada de incordare si teama.
    Zeit Geist, in traducere firul teoporal, linia timpului, reprezinta o istorisire mai elocventa, mai dovedita, mai veridica, decit cea oficiala... cu aluzii holografice, extrapolare la prezent. Solutii? Eventual Kymatica...[ai un documentar pe net cu aceasta tema] ...pe care parafrazindu-l in termenii intelegerii mele, Toti una sinten, toti am participat la aceasta linie a evenimentelor, la formarea acestor paternuri... deci responsabilitatea ne apartine, asa, aici, acum fiecaruia din noi. A arata cu degetul pe altii nu ne disculpa de responsabilitatea individuala ["urmareste pay it fwd"] si poate afli cum aceasta lume in care traim si sintem Noi Toti prin Fiecare... ar putea deveni din ce in ce mai Ok, armonioasa, senzitiva, unita, umana, jucausa...chiar faina.
    Aceasta transformare sau trecere de la "omul robotizat" evoluat in sens tehnologic si degenerat biologic... pasul spre fiinta sensibila, senzitiva, umana... acest pas il Numesc Alchimie. Miturile alea cu aurul si viata eterna... sint doar aluzii exterioare... Mai mare valoare ca viata ta nu cred ca exista... comparabila in orice cantitate de aur. Si tot asa poate daca esti atent observi ca "traiesti" cu adevarat cind esti Relaxat, linistit, multumit, fericit, implinit, cind lasi mintea sa taca. Cind nu esti in situatia de mai sus, suferi, adica mori incet incet, adica,,, nu traiesti... Trairea cu adevarat intensa in viata umana actuala cred ca poate fi masurata in ore... mai este pina la a reusi sa iti mentii starea de "binemerci"... asa continuu si inca in crestere. Alte fiinte umane din acest univers... chiar fac asta... fara sa-ti fac aici dovada existentei lor.
    Consider ca transformarea de la o minte, care inhiba sufletul, umanul din noi, sau poate mai mult decit umanul, se face prin cunoasterea sau recunoasterea, si redescoperirea de sine, lejer, ordonat, in sistem cartezian de coordonate, chiar ortogonal, urmarind fiinta ta, ciclicitatea repetiilor ei, pasii si progresele cu care EVOLUEAZA... si apoi acest proces poate deveni, autonom sau responsabil.... fara nici o graba ca nu e consurs, si in general logica comparativa este binara, sau primara. Chiar necesita sa vezi policromia calitatilor tale si ale vietii, cel putin in sistem Tertiar...al treilea element fiind cel care da sensul unei miscari, in care o treaba obiectiv orice , nu sta, se misca, vibreaza, fluctueaza, ciclic... deci se Imbuntateste... armoinizeaza, eficeintizeaza sau se... degradeaza prin ostilitate, acuzatii, agresiune, etc... intelegi inversul evolutiei, sau armonizarii.
    cred ca cel mai eficient domeniu al Alchimiei Baza care l-am cunoscut pina acum... este Astrologia si ea poate fi structurata pe domenii si alte dimensiuni... functie de intrebarile si interesul celui care Cauta. Traind actualmente in doua Sisteme cel 2D -plan, si cel 3D - volumic sau 4 D in miscare... 5D evolutiv de la o fluctuatie de intensitate la alta... in cel 2D in care ne intilnim si in care iti scriu acum, e firesc pentru atentia, timpul, tehnica necesara ca suport sa cer celui care cere o consultantza si ceva in schimb quantificabil numeric...arbitrar...raportindu-ma la un pret al pietii in care imi permit sa ma consider... competent.
    Astfel cam asa se impaca... constatarile Zeit Geist 1-2-3 [ultimul nu l-am vazut] cu joaca, unei transformari, in care ai citeva elemente orientative personale, si solutii impersonale.
    Daca nu m-am facut inteles, iarta-ma... mai revon-o cind o sa ai sufeltul mai limpede, si mintea mai putin pusa pe contradictii doar asa gata sa asculte deschis si lucid ca un jurat... sau cineva care chiar vrea u avedar in termenii cei mai precisi in aceasta mare relativa. Daca ai inteles Multumnesc...! E un alt fel de a spune ca te apreciez...si un foarte...uman, universal te iubesc... ca om.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ahoe, Elias...DR...Alchimiel.
    Sorry daca ti-am ironizat "importanta de sine", la care ca tot omu credincios ai muncit.
    Deduc din aceasta formula ca iti place medicina, [depinde pe ce considernte ai facut Alegerea] si ideea de a corecta, repara, ajuta cumva... depasirea momentelor sau situatiilor ciudate in "Morfologia Lumii Umane".
    In plus crezi intr-o transformare valorica si poate ca Apreciezi Viata dincolo de ceea ce pare a fi in reflectarea ei din lumea formelor.
    Pentru asta imi permit sa iti fac recomandarea sa gasesti si sa citesti o fitzuica de fo 40 de pagini "Mintea poate Vindeca" a unui medic de prin 50 care a fost pasionat de aceasta treaba toata incarnarea lui. Merita... io am citit-o de 3 ori consecutiv, si cred ca o sa ii vina cindva iar vremea, deja sint 20 ani de atunci.
    Despre faptul ca ai un blog in care incerci sa raspunzi unor intrebari si sa faci cele mai "inalte recomandari din constiinta ta"... apreciez... orice initiativa laudabila.
    Vezi si tu cit "trebuie" sa "Astepti" cind vrei sa oferi ceva foarte Responsabil, Precis, sub prezumtia ca informatia care o propagi se poate extinde la infinit. Ca sa te mai Relaxezi... Totul se perfectioneaza, inclusiv informatia care o promovezi, si Inteligenta Universala, Viata, Energia, Vitalul, are propriile canale interioare de receptie, asa ca este foarte sigur ca nu se poate promova prea mult sau prea departe, ceva care nu rezoneaza cu un Interior, inconstient inca, in fiintele umane.
    Astfel ca... baga mare, ca nu doare, si nu tre sa arati la nimeni cit esti tu de "mare", presupunind ca nu asta e rolul blogului tau. Esential este sa ajunga viziunea simplificata a experientei tale, acolo unde altii abia isi pun intrebari din ce in ce mai clare si precise, cautind sa Creeze Solutii, ceva din ce in ce mai Armonic, la o situatie care o percepem, dar cu asta nu avem ce face... numa asa istorie, filosofii justificative, si in rest ...ne repetam? ... sau inovam, incercam, expsriemtam. Arborele Cunoasterii sau al Mortii este inutil fara Arborele Vietii sau al Experientei, inedite, necunoscute, care trece dincolo de evenimentele manifestate, moarte, deja materializate...
    iar ma intind cu ... incercarea de a spune tot in ... cuvinte... dar priveste aceasta doar ca usoare, foarte voalate aluzii. Go ahead! Sia!

    RăspundețiȘtergere