joi, 10 martie 2011

Sistemele de Gindire Cartezian si Sferic - paradigma relativitatii - Scrisoare Catre o Bruneta

Bonjour mademoiselle,

Si in ceea ce te priveste este normal sa fii atenta cum gindesti, doar pentru simplu fapt ca gindurile noastre sint ...tot...Energie sau Insasi Energia, Vitalul, etc. De undeva ai invatat in mod gresit ca daca ai sa te jignesti, judeci, ataci, ca pe un animal salbatic, te corectezi sau te ajuti cu ceva. Eronat. In consecinta doar te ranesti, si iti produci si mai multa suferinta, mai ales prin acumulare, daca aceasta atitudine devine un obicei sau mai mult chiar o pasiune, o credintza.
In alta ordine de idei, Ai dreptate, orice ai face, crede, oricum ai fi.
Totul este un semi-Adevar, relativ la... raportabil la. Nu tre sa citesti Teoria Relativitaii, sau cine stie ce Legi Universale [desi ar prinde bine] ca sa stii, simti, intlegi asta.
De exemplu din "perspectiva ta", a Sistemului de Referintza, cel social cu care te identifici arbitrar, dar si pe care il respingi in proportie de 99%, exista o suma de valori, si adevaruri redundante, alese arbitrar de aceasta societate... pe baza primei perceptii, cea aparenta, materiala, senzoriala.

Aici totul devine cuantificabil numeric, arbitrar valorizat, si se creaza necesitati artificiale, pentru a se genera fluctuatii valorice. Credinciosii care nu sint atenti sint singurii care au de suferit, de pe urma increderii in acestor valori stabile in aparenta, dar care sint fluctuate artificial, pe perioade precis determinate. Aceasta ii face pe "credinciosii" care promoveaza "adevarurile in sistem" sau valorile, marionete, care cred in ceva stabil si iluzia sigurantei si totusi ei se afla intr-o lume intr-o continua fluctuatie predeterminata, sau miscare pur si simplu.

Poate ti se pare prea empiric ce povestesc cu tine, dar uneori e necesar sa ai rabdare ca sa treci dincolo de aparente. Acest sistem permite generarea valorilor ierarhice, comparatia- arbirtara, subiectiva si formarea structurilor ierarhice, alese sau desemnate la fel de arbitrar.
Asta te face pe tine ca Punct de Referinta in Sistem, sa cauti propria ta Axa de Referinta, sau o alta identitate a ta Virtuala spre care vrei sa te deplasezi. Acest Adevar Virtual despre tine, si tot ce tine de Axa de Referinta desemnata prin alegerea ta, devine un fel de Dumnezeu sau linie directoare pentru tine.
Astfel ca, sau prin urmare; Plecind de la cotatiile valorice general admise, pe care le-ai acceptat, vei considera fara putere de tagada sau indiscutabil ca acestea reprezinta unitatile de masura si elementele operabile cu care aprobi sa lucrezi, traiesti, actionezi si cu care sa iti masori, rezultatele sau miscarea pe aceasta axa virtuala. Precizez ca aceste valori, sint toate realizarile artificiale sociale, si tot ce poate fi quantificat numeric, monetar. De aici deriva o ierarhizare a cotatiilor sociale, asanumitul "nivel de trai", "targhetul relaxat" [de ex. 100.000 euro anual = echivalentul unui medic, jurist, director... din piatza internationala]. In definitiv aceste valori numerice sint capitalizate intr-un asazis, "drept de proprietate", o alta parte in cash flow [intretinerea ta, a "proprietatii" - un anume volum reinvestit], si alta in consum propriu.

Aceasta este in rezumat sistemul cartezian de valori, mai mult plan, adica doar cu doua coordonate X si Y. Timpul consumat nu intra in Ecuatie, nici Efortul sau Constiinta adica felul in care ne raportam la Mediu, sau la echilibrul intre Mediul Intern si cel Extern. Cind cele doua medii intra in conflict, primul cel intern devine agresor, si raspunsul celuilalt mediu aparent extern este pe masura. Aici sistemul cartezian plan... da erori, devine nefunctional, pentru ca nu ia in calcul a treia axa de coordonate.

Deja aici ajungem la asanumitul Sistem Ortogonal...cu 3 axe de referinta X Y Z, asazis tridimensional, desi nici acesta nu are Intensitate sau ceea ce percepem noi ca Timp. Intensitatea este echivalenta cu viteza transformarii de la instantaneu, la...infinit sau... o data... cindva. Aici fac o singura precizare, observabila ushor. Cu cit elementele unui sistem functioneaza mai in armonie, empatic, devin mai eficiente ca si consum de efort si ca timp de realizare a unui obiectiv. Aici intra in joc, Constiinta, ceva inafara gindirii egocentrice, cind punctul de referinta Egoul, nu-si disociaza identitatea fata de sistem, ceea ce-i permitea sa ii fie ostil.

Gindirea va fi intotdeauna o reactie si o reflectare a aparentelor exterioare, pe aceasta bazindu-se de fapt actiunea, determinista, constrictiva, in general in contrast cu ceea ce simtim, de aici si senzatia Efortului carte este definitia unei actiuni care nu o faci de Placere, ci din constringere, de frica, sau pentru ca trebuie. Constiinta implica si asanumita imaginatie, virtualizare, si mai mult identificarea cu sistemul, empatizarea cu situatia deja existenta, cu un context prezent, cu o perceptie aprofundata, nonreactiva.

Fara a vrea sa fiu in mod intentionat empiric, deja de aici... conversatia poate parea usor abstracta pentru tine, daca nu folosesc elemente care sa fie deja experimentate in trairea ta cotidiana. Un lucru vreau sa il subliniez aici, prin exemplul intre tine si fiul tau. Anume intre voi nu exista ierarhie, in sufeltul tau, si nici in mintea ta daca reduci la extrem, paradoxal, absurd, care e mai valoaroasa viata ta sau a lui, intr-un context in care ar trebui sa alegi. Repet este un context ipotetic absurd menit doar sa iti arate ca la propriu in Constiinta perceptibila emotional, cu asanumitul suflet, nu exista la propriu ierarhii, decit arbitrar, la nivelul aparentelor sau al mintii care reflecta impresii exterioare, senzatii.

Intr-o extensie se poate extrapola aceasta perceptie la partener, la cei apropiati [ familie :-) ], cercul de prieteni [la care se presupune ca tii cu intensitate] si asa mai departe, aceasta apreciere se poate extinde, la Natiunea ta :-), civilizatie, specie, si ulterior celelalte regnuri, vizibile si invizibile, sau chiar la umanitate ca idee sau la formele care sint tot vii "ca idee". In acest Sistem deja ajungem la un fel de viziune periferica, la circularitate, la ceea ce Constiinta este in definitiv, circularitate, linii spiralate, si fluctuatii de intensitate.

Aici ajungem la faptul ca nu mai sint determinari si imperative ierarhice, ci puterea Exemplului, in care o celula o copie pe cea anterioara, sau cea mai centrala, care este cea mai in echilibru. Puterea exemplului... la un mod individual se bazeaza in interior pe puterea de a experimenta exemplul interior care il exprima intuitia, dorinta, imaginatia unei actiuni virtuale, pe care vrei sa o faci, si puterea experientei se bazeaza pe intensitatea atractiei tale fata de acest, obiectiv. Placerea viziunii interioare ar trebui sa fie, in compensatie mai mare, incit sa determine curajul, increderea, si mai ales placerea de a face acea actiune, sau de a crede despre tine, ce vrei, invers decit ce nu vrei, adica acuzatii, sau actiuni prin determinare fortata implicit.

Si pentru mine pare greu de explicat sau de Inteles Logic ce scriu, dar de Simtit este mai Simplu. Astfel ca as prefera sa numesc primul sistem de valori, Plan si al doilea sistem de valori, Sferic. Unul este rational, rece, matematic, aproximativ determinabil, iar celalalt cald, radiant. Primul Sistemul Plan se refera la Evolutia Particulei in sistemul de referinta. Al doilea Sistemul Sferic este insasi Evolutia intregului sistem, in care entitatea este si ea mai mult centrata pe cimp, nu pe ea ca particula si raporturile de comunicare sint date de ... puterea exemplului intre medii, bazat pe atractie, admiratie, placere.

Sisitemul Sferic - Cimpul mi se pare mai natural, mai aproape de ceea ce sintem noi ca fiinte, implicit mai functional, si are dupa opinia mea mai putine efecte secundare. Ma refer aici la Siguranta, Sanatate, Singuratate. Ca si cimp nu poti suferi de insecuritate, pentru ca in modul in care cultivi relationarea cu mediul cu cei apropiati cu tot ceea ce te inconjoara, promovind tot in acord si armonie cu acest mediu, el nu iti poate fi ostil, nu pot exista accidente si "intimplari nenorocoase".[sper ca intelegi ca mediul sint toti si tot ce te inconjoara si promovarea relationarii se face de la nnivelul mintii a ceea ce gindesti despre si ce simti pentru...asanumitul mediu care te reflecta]
De aici deriva o stare de sanatate, relativ echilibrata, sistemul integral, fiind un ECO sistem, adica un sistem viu, inteligent, interdependent, in care elementele vitale sint raspindite si in celelalte regnuri si in ceilalti semeni, iar in relationarea prin atractie, apreciere, aceste fluide vitale [Qi cum le mai numesc Qi-rcarii] circula, sau fluectueaza, fluent, generind un echilibru, fara excese, acumulari, nepermitind nici macar formarea ideilor fixe, indirect nici a tensiunilor sau contradictiilor, care genereaza refularea, violenta sau alte astfel de aspecte agresive si consecintele lor de rigoare "intimplatoare".
In Sistemul Sferic, Energia este , asa cum sint Banii si Numerele in sistemul plan sau "cruce" care se vrea "stea" sau ierarhic structurat 3D. Deocamdata vorbim tot de o autodesemnare rationala, bazata pe aparente ierahice. Aceasta e doar o incercare de a introduce a 3a axa in sistemul in cruce actual sau Binar, care vede totul in bun sau rau, alb sau negru. Din punctul meu de vedere mi se pare mult mai empiric si mai complicat, de neinteles acest sistem de gindire in defintiv si de relationare. Astfel ca o circulatie armonica, inseamna sa relationezi doar cu partea interesanta cu care rezonezi din sistem sau mediu care te reflecta, si ignori fara a fi ostil fata de ceea ce inca nu intelegi. Asta deterrmina asanumitul Echilibru Interior, asa cum este si intre tine si Exterior. Toate elementele sistemului sint in corespondenta, holografice.

O alta consecinta secundara care este in lumea 2D sau chiar 3D Statica, se numeste Singurate. Fiiind raportat doar la tine ca punct de referinta, in realtiile cu mediu apare intii atitudinea pradalnica, agresiva mental, emotional, si activa fizic, si rezultatele astfel cistigate nu sint impartite, ci fiind o lume concurentiala, sint stocate, pentru cresterea valorii personale si "sigurantei" ca impresie. De fapt si cele anterioare sint doar aparente desemnate pe baza aparetelor intr-un sistem ipotetic static. Merita sa iti amintesti mereu ca Totul este in Miscare, si totul Fluctueaza. Asta este Sigur, si tot ce este static, devine astfel Fundamental Nesigur.
In defintiv ce ma interesa sa observi aici este ca Lumea 3D Fix, duce la fenomenul izolarii, in care toate relatiile armonice se rup, nu sint cultivate, dispare prietenia si devii din ce in ce mai vulnerabil, lipsit de orice chef de a-ti roade maruntishurile, dulciurile si cochetariile de unu singur, eventual tu cu Oglinda. Acest Gol imens se mai numeste singuratate, sau consecinta cultivarii relatiilor ostile, a concurentei, a egoului dus la paroxism, sau lacomie, avaritie cum i se mai spune in termeni...clasici.
Fiind totusi fiinte Organ-ice Vii ma indoiesc ca cineva se poate simti bine, in situatia Singuratatii, chair daca ar fi inconjurat de Miliarde de Semeni, nefiind cultivata Admiratia Emotionala, autentica, bondingul, Empatia, aceste fiinte se vor ignora reciproc, producindu-si prin iluzia "Importantei de sine" unii altora fenomenul Singuratatii sau al Ignorarii, Neimportantei Aparente a celui de linga el. Poate suna alambicat, ce am incercat sa descriu, dar nu trebuie sa fii Champolion sa traduci hieroglife egiptene, ca sa subintelegi. Te-ar ajuta mai multa rabdare, sau sa-ti acorzi timp sa mai citesti o data pasajele care ... abia le prinzi.

In consecinta Ai dreptate din perspectiva Lumii NUmerice sau Fixe, poate par o fiinta nerentabila pentru tine si mult atipica in acest sens. Nici nu cred ca ma deranjeaza pe mine prea tare. M-a deranjat doar violenta exprimarii si faptul ca ai extins ideea ca oricine ma apreciaza, este un "inferior"...eventual, retard, inhibat, fara coaie.... ceea ce a dus, aprecierea ta intr-o zona mult prea "deductiv eronata". Violenta este folosirea Energiei, a Afectiunii si Intentiei, care stimuleaza Umbra sau spatele unei fiinte. Daca iti fixezi atentia doar pe pe partea neinteresanta a unei alte fiinte ii faci rau, si cind Simti asta deja este Intentionat, Premeditat, cu Pasiune... adica se poate spune ca iti face placere sa faci asta.

De aceea am concluzionat ca prefer sa ramin in Universul "meu?" abstract, in care desi par singur nu ma pot simti asa, doar pentru ca la nivelul antentiei si intentiei sint conectat cu tz fiinte, din tz situatii, zone, dimensiuni, timpuri, ceva ce pentru tine poate suna... freeky sau fals. E dreptul tau sa crezi ce vrei. Dar asa poate iti explici de unde aprecierea si increderea celor cu care sint conectat... si normalitatea, naturaletea unui schimb de valori intre noi in care io aparent sint "intretinut" si ei aparent Simt o sustinere, un exemplu, in Schimbarea lor de la un sistem de valori 3D fix, la Sistemul Sferic, Ortogonal, Natural, Empatic al Energiei... cum iti convine tie mai mult sa ii spui. Unii sint atit de multumiti de rezultate incit nu-i deranjeaza sa dea mai departe din valorile numerice excedentare care nu intra in "cash flow-ul" lor.

Asa am trait intotdeauna si incerc sa ma adaptez in mod onorabil si la sistemul numeric... doar ca acesta intentie trebuie sustinuta si de fiinta interioara care tre sa simta in mod mecanic si automat, sa compuna o "melodie unica" o "pictura unica" care sa reproduca zilnic o fiintza, conturind cit se poate de clar, caracterele individuale, cam ce se poate intelege printr-o caricatura...schitza, dar... placuta, vie, motivanta mobilizatoare. Acest ceva isi solicita o traire interioara foarte linistita-relaxata, si un focus... megaprecis, ca un microscop sau telescop. Deci ceea ce tre sa fac suna a paradox dar e cit se poate ne natural sa gasesc un echilibru dinamic intre relaxare si concentrare, intre liniste maxima si focus ultraactiv.

Ca sa vorbim in termenii eficientei, intr-un plan secundar, asanumitul plan de intensitate, [sa-l numim 4D] imi solicita sa capitalizez experienta si informatia intr-un mod in care sa pot generaliza, simplifica, si solutiona anumite "stari de fapt sociale". Acestea tre sa se scurga intr-o zona info colectiva, asa cum este prima carte, care mi-o solicita din N puncte de vedere, cu maxima necesitate!!! pe a 2a, care ushor transpira prin site, prin filmele de pe vimeo.com/ealchimie sau prin blog... dar evident insuficient. Astfel ca ma gindesc mai putin la Numere si la "mine", sau imi ramine o stare in consecinta, un fel de putine resurse pentru jonctiuni si legaturi cu sfera sociala actuala. De aceea pot spune ca si pentru mine este "scump", sau peste mina, orice iesire in decor. Dar in conformaitate cu experienta anterioara... cind a fost realmente nevoie sa ajung undeva, sau daca cineva avea nevoie de mine undeva... veneau si resursele, sau ... daca nu veneau nu era ori o nevoie deplin constienta ori... era mai mult o pretentie.
Ca sa nu o mai lungesc... aceste intilniri si iesiri in decor, intr-o masura controlabila, tolerabila, la limita m-au bulversat, suprasolicitat, si in sfera structurala sau in reteaua... invizibila care probabil pare ca nu exista, au generat... oareshce asimetrii... prin care mi se atragea atentia... oarecum lejer, oarecum catagoric. De aceea concluzionez ca... acum inca nu sint in pozitia sa imi permit alte incercari si iesiri in decor. Cu banii inca ma descurc "intretinut fiind" cam la limita de plutire. Deci sper sa ai intelegere pentru mine si asa cum io am considerat ca Ai dreptate, din punctul tau de referinta, admite ca si io in felul meu am dreptul la acasta dreptate. Altfel relatia ai vazut ca devenise violenta, conflictuala, si personal sint incompatibil cu acest tip de energie. Crede-ma incercind sa iti dau tie dreptate, m-am fortat mult prea tare, m-am inhibat, blocat intr-o fortare de a deveni altfel decit sint, din ce in ce mai nemultumit de mine asa cum eram natural, poate sofisticat, incilcit, abstract... totusi aveam si am inca un sistem de relationare... bun, frumos, artistic, functional... chiar daca nu corespunde, unor legi sociale, sau logici sociale.

Nici fuziunea la rece nu poate fi explicata dupa legile fizicii si chimiei actuale, dar totusi experimental functioneaza...e demonstrata si chiar se fac bani din ea. Tzaranii de aici de la baraj, chiar asa isi incalzesc apa "de urgenta" pun doua fire pe o scindura, arunca scindura in apa, si dupa stecherul il baga in priza si incalzesc o cada in 5 minute... fara sa stie ca asa produc si H3 si He3, si alte asanumite elemente "ciudate".

Este frumos poate sa dai un raspuns dar nu este necesar. Consider ca fiind o fiinta vie totusi intelegi sau simti sau subintelegi ce am vrut sa spun, empiric, in prea multe cuvinte, totusi... am incercat sa creez o imagine 3D dinamica pe un monitor 2D care abea ruleaza niste foto in slide show. Probabil ca in dorinta de intelegere ai avut senzatia de informatii interferente sau contradictorii dar asta a fost necesara doar pentru a obtine efectul 3D dinamic. Tre sa faci referire la extremele realitatii, ca sa obtii o imagine periferica.

Nu am spus tot ce aveam de spus fireste, dar... sper sa te fi lamurit cu una alta.
Un singur lucru vreau sa il retii si sa il subliniez: Sanatatea deriva din realtionarea armonica cu tot ceea ce exista, indiferent de corespondentele si conotatiile care le poti da acelui cineva, ceva. Sanatatea mai presupune si o minte flexibila, fara idei fixe, decit pe perioade determinate. Sufeltul la fel solicita un antrenament, in aprecierea doar a ceea ce exercita atractie catre tine, si in rest, "noapte buna" pentru tot ceea ce ... scapa intelegerii tale.
Pina una alta consider ca este de ajuns. Felicitari daca sau cind ajungi sa citesti pina aici. Iarta-ma daca nu am reusit sa ma fac inteles, multumesc pentru bunavointa, si fii convinsa de admiratia mea si lumea actuala foloseste pentru asta expresia "Te Iubesc"!

4 comentarii:

  1. Si mi se reproseaza numai mie ca folosesc un limbaj stufos si deturnez sensul "real" al cuvintelor:)) :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Stefan! Sunt Cornelia. Am citit scrisoarea si este splendida, oricare ar fi bruneta ar trebui sa fie extrem de subtila si sa rezoneze cu felul tau de a exista.Altfel este foarte clar ca nu are ce face langa tine. Ma bucur ca ai reactivat blogul si scrie te rog ca ai ce spune.Imi place cum exprimi ceea ce simti.Sunt psihologi care nu reusesc asta.Tu ai un real talent in a produce transformari in ceilalti.Scrie pe blog aspecte de alchimie sa mai citesc si eu.Pvesteste-ne cum este pe "Retezat",ma intereseaza subtilitatea acestei zone unde mi-am dorit sa ajung dar nu am reusit.Astept raspuns, daca doresti sa ne povestesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ceaules, Cornelia. Iti raspund aici ca in alta parte nu-mi imaginez unde. Probabil ar trebui sa ne fi cunoscut. Apreciez ca apreciezi...stilul. Umitor. Chiar cind ma dusesem hotarit sa sterg aceasta postare ca... e prea particulara. Observ ca nu chiar.
    Despre alchimie, transformarea de sine, descoperirea, cultivarea si folosirea valorii personale, ce "mnezo" s zic? Observa-te, in tine si chiar in ceilalti, sincer, si Actioneaza. Este mai mult potential uimitor in noi, decit amintirile ne permit sa credem. Experimenteaza.
    Insista, da mai departe! Asta e ce fac si io.
    Despre "zona subtila RTzat" aceeasi viata este peste tot, iar in mituri care nu le-am verificat... nu-mi place sa "cred". Cu siguranta este ceva... pentru mine a insemnat o zona in care m-am convins din orice pozitie ca ... materia este vie sau Viatza... receptiva la ceea ce sintem noi, concectata cu noi... greu de descris, ushor de Simtit, daca ii aloci din ce in ce mai multa atentie. 5-10-30-60 min zilnic...cit mai focusata, intebatoare, deschisa... E posibil sa simti altceva decit "stiai". Succesuri, progresuri si alte excesuri!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Stephan! Am ajuns la blogul tau din aproape in aproape, accesind linkuri succesive, pe o carare greu de reprodus. Si pt. ca mi-am petrecut citeva ore aici, citind si ascultind postarile tale, apreciindu-le, m-am gindit sa-ti scriu. Sint multe subiecte interesante, dar ma opresc la articolul - scrisoare.
    Si eu cred si sper intr-o societate fundamentata pe un sistem de gindire Sferic, in care toata lumea este ofertanta, in cercuri sau retele din ce in ce mai ample, doar asa de dragul de a darui ceea ce poti si vrei, fie din domeniul concret - material, fie in cel subtil - empatic. Exista astfel de persoane pe ici, pe colo, cel putin in jurul meu si asta e imbucurator. Schimbul de oferte exista evident si in societatile 'Carteziene', insa aici, oferta are in 'background' simtul afacerii, mai mult sau mai putin constientizat, ceva de genul 'bine, bine, eu dau, dar mie ce-mi iese de aici?!'.
    "Problema" la care ma gindesc, valabila in ambele societati, e urmatoarea: ofertarea gratuita a ceva, orice din potentialul unei fiinte, este valorizata de 'beneficiar', de nevoia lui de acel ceva, adica ofera-i omului ce-ti cere, ce are nevoie, alfel, in logica mea, e vorba doar de o pretentie de a darui. Degeaba ii dai unui flamind un TV, pt. ca ai 3 care-ti prisosesc, el ramine tot...flamind. Si mai apare aici, in aceasta 'densitate' un aspect, sau coeficient, cel legat de factorul timp. Daca poti sa oferi cuiva exact CE si exact CIND are el nevoie, atunci chiar poti spune ca l-ai ajutat.
    Poate ma insel, poate rabdarea poate fi o solutie chiar si pe termen lung, sau poate renuntarea la nevoie, la dorinta, la asteptare...

    RăspundețiȘtergere